другари

същ. - общество, компания, познанство, приятели

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Metodi Shatorov — Sharlo Metodi Tasev Shatorov Sharlo (Bulgarian: Методи Шаторов Шарло and Macedonian Cyrillic: Методиja Шаторов Шарло) (January 10, 1897 in Prilep, Ottoman Empire – September 12, 1944 near Velingrad, Bulgaria) was a prominent Bulgarian political… …   Wikipedia

  • БОТЕВ — Христо (25.XII.1848 (6.1.1849) 20.V(1.VI) 1876) болг. революционер демократ, социалист утопист, поэт, публицист. Род. в г. Калофер в семье болг. просветителя Ботю Петкова. В 1863 67 жил в России. Во время учебы в Одесской гимназии (1863 65)… …   Советская историческая энциклопедия

  • Стамболов, Стефан — Стефан Стамболов Стефан Стамболов; также Стамбулов (болг. Стефан Стамболов; 1854 1895) болгарский революционер, политический деятель, поэт и писатель. Став во главе правительства Болгарского княжества (1888 1894), установил диктаторский режим,… …   Википедия

  • Список памятников русским в Болгарии — В Болгарии есть свыше 400 памятников русским.[1] Многие улицы, города и сёла названы в честь русских общественных деятелей и полководцев, погибших в Русско турецкую войну 1877 1878, когда Болгария снова приобрела свою свободу, после пятивекового… …   Википедия

  • Стамболов — Стамболов, Стефан Николов Стефан Стамболов Стефан Стамболов …   Википедия

  • Стамболов, Стефан Николов — Стефан Стамболов Стефан Стамболов …   Википедия

  • Леонида — (грч. Leonidas) спартански крал од 5. век пр. н. е. загинал поради предавството на Ефијалт со 300 свои другари бранејќи ја Термопилската клисура од персиската војска што ја водел Ксеркс пример на јунак и пожртвуван борец за татковината …   Macedonian dictionary

  • Лестрингонци — мн. мит. во старогрчката митологија: огромни џинови човекојадци што му уништиле на Одисеј неколку брода и му испоубиле многу другари …   Macedonian dictionary

  • Лотофази — мн. баснословен народ во северна Африка што се хранел со лотосови лисја при враќањето од освоената Троја, кај нив залутал старогрчкиот јунак Одисеј заедно со своите другари кога другарите на Одисеј ги вкусиле лотосовите лисја, ги заборавиле… …   Macedonian dictionary

  • Полифем — мит. во старогрчката митологија: име на едноокиот џин кај кој се засолнал Одисеј при своите лутања кога се враќал од Троја за Итака џинот му изел на Одисеј неколку другари, а Одисеј го ослепил него …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.